Špagety Carbonara patria k veľmi jednoduchým, chutným a zároveň výdatným pokrmom. Jedná sa síce o talianske jedlo, ktoré však nevzniklo ako nóbl pokrm pre vyššie vrstvy. Tieto špagety boli jedlom baníkov, ktorí sa potrebovali po šichte v doloch  poriadne najesť a dobiť energiu. Práve preto do nich nepatria žiadne sušené paradajky, olivy a už vonkoncom nie smotana! Na Slovensku sa totiž tieto špagety pripravujú práve týmto spôsobom. Po prečítaní nasledujúceho postupu ich prípravy, už túto chybu nikdy neurobíte.

špagey
 
Pripravte si kvalitné ingrediencie
 
Základom tohto receptu sú kvalitné cestoviny. Ak budete nakupovať špagety, nájdite tie, ktoré sú vyrobené zo semolíny, teda špeciálneho typu múky. Okrem nich budete potrebovať kvalitnú slaninu. Do originálneho receptu patrí takzvaná guanciale. Ide o slaninu, ktorá je vyrobená z líca prasaťa. Tú však u nás len tak ľahko nezoženiete. Ako náhrada vám poslúži akákoľvek slanina, ktoré obsahuje viac tuku, ako mäsa. Poslednou špeciálnou surovinou je Pecorino romano. Tento syr je veľmi podobný klasickému parmezánu. Je však vyrobený z ovčieho mlieka.  Pripravte si ešte kvalitný olivový olej, čierne korenie, soľ a vajíčka.

slanina
 
Hlavne všetko správne načasovať
 
Najprv si dajte uvariť špagety. Medzitým si nastrúhajte syr a zmiešajte ho s vajíčkami. Túto zmes jemne osoľte a poriadne okoreňte. So soľou to naozaj nepreháňajte, pretože slanina, aj syr sú dostatočne slané aj samé o sebe. Teraz si môžete rozpáliť panvicu, na ktorú príde slanina nakrájaná na kocky. Tá musí byť dokonale upražená. V tomto momente k nej pridáte špagety, a to priamo z hrnca, spolu s trochou vody, v ktorej sa varili. Vypnite sporák a do špagiet nalejte vajíčka so syrom. Dávajte si pozor, aby vám z nich nevznikla praženica. Všetko pár krát premiešajte a môžete jesť. Voda zo špagiet a vajíčka so syrom, vám vytvoria nádherne krémovú konzistenciu, takže smotanu naozaj nepotrebujete! Dôležité je hlavne to, aby ste si všetko správne načasovali.